Son yıllarda ortaya çıkan hastalıklardan dolayı sağlığa verilen önem ve sağlıklı yiyeceklere verilen önem git gide artmakta. Kanser ve obezite başta olmak üzere bir
çok sağlık problemine yol açan yiyecekler göz önüne alındığında, tüketiciler hijyenik ve sağlıklı yiyeceklere yöneliyorlar. Bu Konuda uzman olan kişiler, sebze ve
meyveleri zamanında tüketmeyi, normal zamanı dışında da, yani mevsimi haricinde ise kurutulmuş olarak tüketmeyi tavsiye etmekteler. Bu da kurutulmuş meyve ve sebze
ürünlerine olan talebi artırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’nun verilerine göre 2007-2009 yılları arasında gelişmiş ülkelerin kurutulmuş sebze ve meyve ithalatı
7,7 milyar doları buldu.
Sebze ve meyveler farklı farklı yöntemlerle kurutulmakta ve bazı tekniklerde sağlık açısından sıkıntı oluşmaktadır. Örnek olarak, güneş altında istediğimiz her meyve
ve sebze kurutulamıyor. Geniş arazilere ve çok dikkat edilmesi gereken bir hijyen ortamına ihtiyaç duyuluyor.
Elektrikle kurutmada ise maliyet ciddi anlamda artış gösteriyor ve bazı sınırlamalar ön plana çıkıyor. Bu nedenle ürünlerin daha fazla dayanıklılık kazanması için
koruyucu maddeler kullanılması gerekebiliyor ve bu da insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Taze kuru gıda
Jeotermal Enerjiyle Kurutulan Meyve ve Sebzelerin Farkı
Meyve ve sebzeleri kurutmak amacıyla kullanılan ısı kaynağı jeotermal enerji olunca, hem temiz, hem yenilenebilir bir kaynaktan yararlanmayı, hem de uygun maliyetlerle
çalışmayı mümkün kılıyor.
Sebze ve meyveleri kurutma süreci oldukça hassas ve ayrıntılı bir operasyonu gerektiriyor. Sebze ve meyveler tarlalardan özenle seçilmekte ve işleme zamanı gelinceye
kadar sıcaklık, temizlik ve hijyen konusunda uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak soğuk hava depolarında bekletiliyor.
Beklemenin ardından sebze ve meyveler taşıyıcı bantlara alınıyor, pisliklerinden(çekirdek, sap) arındırılıyor ve suları akıtılıyor. Kabuklu meyve ve sebzeler için ise
kabuk soyma makinesi kullanılarak kabukları soyuluyor ve dilimleniyor.
Dilimlenen ürünler de sepetlere dizilerek kurutma işlemi başlatılmış oluyor. Ürünler arabalara yerleştiriliyor ve kurutma tüneline giriyor. Kabuklu olmayan sebze ve
meyveler ise sap ve çekirdek ayıklama işlemlerinden sonra kurutuluyor.
Kurutulmuş meyve ve sebzeler, maya, nem, küf, alfatoksin gibi maddelerle ilgili analizlere tabi tutuluyor ve paketleniyor.
Güneş enerjisi ile kurutulmuş ürünler insanların sağlığını tehdit edebilecek yiyeceklere dönüşebiliyor.
Eğer siz de sağlıklı beslenmek istiyorsanız, bu siteden sipariş verebilirsiniz: http://foodlovers.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder